torsdag den 23. august 2012

Fra auto til manuel


Da der er mange der gerne vil vide hvordan vi indstiller vores kamera, har vi her lavet et indlæg, hvor du kan lære hvordan du går fra auto til manuel eksponering. Det skal siges at det der står i indlægget kun er den basale viden, så for at komme helt fra auto til manuel, må du langsomt prøve dig frem.


Lukkertiden, er den tid hvor lukkeren inde i kameraet er åbent. Jo længere tid lukkeren er åben, jo mere lys kommer der ind i kameraet. Lange lukkertider vil ofte give rystelser eller motivet kan blive tværet ud, hvis  enten der er bevægelse i billedet, kameraet ryster eller laver bevægelser. Dette kan for det mest ungås hvis der bruges stativ. På det første billeder længst til venstre, er lukkertiden på 1/200 det er en ok hurtig lukkertid, i hvert fald hurtig nok til at "fryse" billedet og undgå rystelser. På det midterste billede, er lukkertiden 1/10. Her kan i se at motivet er blevet lidt "tværet" ud, fordi der ikke er blevet brugt stativ. På billede længst til venstre er lukkertiden på 1/2, hvilket er en forholdsvis langsom lukkertid, her skal helt sikkert bruges stativ. Når du skal tage billeder af nogle der bevæger sig hurtigt, fx sport, skal du bruge en hurtig lukkertid omkring 1/1000 eller der over. Hvor hvis du skal tage billeder under dårlige lysforhold , har du brug for at kunne få mere lys ind i kameraet, derfor en "langsom" lukkertid som fx 1/60. Her er det bedst at bruge stativ.
Hvordan man indstiller lukkertid på kameraet kan du se på øverste billede.  
ISO er lysfølsomheden. Jo højere tal, desto mere lysfølsom bliver sensoren i kameraet. Det vil sige at hvis du fx skal tage billeder under dårlige lysforhold, kan du sætte ISO'en op til et højt tal, som fx 800 hvor hvis du fx tager billeder udenfor på en højlys dag, har du bare brug for en ISO på omkring de 100-200 stykker (afhængigt af hvad du skal tage billeder af, og hvordan blænden og lukkertiden står). Du skal dog være opmærksom på at jo højere ISO, jo større sandsynlinhed er der for støj på billedet, dvs. at billedet bliver mere kornet. Så derfor prøv at undgå høj ISO over 1000. 
Hvordan du indstiller ISO, kan du se på det øverste billede.

Blænden i objektivet, kan lidt sammenlignes med vores øjnes iris. Blænden er sådan et slags "hul", hvis kan kalde det, det. Alt efter hvor lyse omgivelserne er, kan den gøre mindre og større. Jo mindre blændetal, jo større blændeåbning, desto mere lys kommer der ind i kameraet (billede til venstre).  Højere blændetal, mindre blændeåbning, mindre lys. (billede til højer)
Udover det, kan du også bestemme dybdeskarpheden ved at indstille på blænden. Dybdeskarpheden har noget at gøre med, hvor meget af billedet der er skarpt. Jo mindre blændetal, jo mindre dybdeskarphed (billede længst mod venstre). Jo større dybdeskarphed, jo højere blændetal (billede længst mod højer).
Hvordan blænde indstilles på kameraet kan du se på det øverste billede.  

Alt det her er lidt forvirrende i starten, men man vender sig langsomt til det. Men for lige at forklare hvordan blænde, ISO og lukkertid hænger sammen. Hvis du ser eksponeringen som en vandhane, og billedet som en kop. Koppen skal fyldes helt op, (dvs. billedet skal eksponeres rigtigt). Når man tænder for vandet og skruer helt op (dvs. stor blændeåbning som fx 2.8), vil det ikke tage særligt lang tid at fylde koppen, derfor (kort lukkertid, 1/500). Hvor hvis du lader vandet løbe langsomt (dvs. lille blændeåbning som fx 16) tager det længere tid at fylde koppen (dvs. langsom lukkertid 1/60). Begge indstillinger får fyldt koppen op, men resultatet af billederne bliver forskellige. 

Hvis man nu fx gerne vil fryse billedet man tager, men hvis der ikke er særligt godt lys bliver man nødt til at have langsommere lukkertid. Her kan ISO'en så hjælpe, da du så kan skrue op for ISO'en så du får mere lys ind i kameraet, og samtidig kan vælge en hurtigere lukkertid.

Håber i forstår det hele, selvom det er lidt indviklet ;) 
Hvad synes i om indlæg som dette? Kunne i bruge det til noget? 


8 kommentarer:

  1. Det er rigtigt fint, at I giver jer tid til at lave denne type indlæg - tak for noget nyttigt info! :)

    SvarSlet
  2. Mange tak for hjælpen! I er rigtig gode til at forklare det, så man nemt kan forstå det :))

    SvarSlet
  3. Jeg synes at det er helt vildt flot at i vil bruge tid til at lave alle de her manualer. De er virkelig gode og meget lette at forstå! hurra for det :-)

    Agnes
    http://verdenssmil.blogspot.dk/

    SvarSlet
    Svar
    1. Hvor er du sød. Det er vi glade for du synes (-:

      Slet
  4. Også lav det omkring Nikon! <3

    SvarSlet
    Svar
    1. Faktaen er fuldstændig det samme. Indstillingen af manuel er så lidt anderledes, men efterforsk dit kamera, og du finder ud af hvordan! <3

      Slet